Monday, February 13, 2012

Lepat Labu

Agak lama aku tak update blog, lagi lama aku tak buat post tentang makanan. Hari Ahad lepas aku teringin sangat nak makan lepat labu. Kalau kat kampung, ada la juga orang jual. Tapi kat sini, memang tersangat la susahnye.

Akhirnya tetiba bersemangat nak cuba buat sendiri lepat labu. Plus hari tu ada labu lebih masak lemak sayur labu. Meh cuba...

LEPAT LABU

Bahan-bahan

    * 600gm labu yg telah dibuang kulit
    * 3/4 cawan tepung gandum
    * 1   cawan tepung beras
    * 1/2 cawan santan pekat
    * 3/4 cawan gula
    * kelapa parut putih dan sedikit garam digaul bersama utk intinya
    * daun pisang secukupnya

Cara-cara

   1. Rebus labu hingga empuk, kemudian toskan. Lenyek labu tadi sampai hancur.
2. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung beras,gula dan santan. Then kacau rata.
   3. Sediakan daun pisang. Letak adunan tadi, kemudian letakkan inti kelapa didalamnya. Balut kemas, kemudian  disusun dalam loyang pengukus
   4. Panaskan kukusan. Bila air dah didih, masukkan loyang yg berisi lepat tadi dan kukus selama 25 minit. Bila dah masak tunggu sejuk skit dan bolehla dimakan.





Nampak tak ada isi yg terkeluar? Haha.. tu la akibatnye tak layarkan daun pisang atas api terlebih dulu ;p



No comments:

Post a Comment

Happy Reading! Please leave ur comment then. Thank you!!

❀ http://apieceofme-shasha.blogspot.com/ ©Copyright 2012 Design By ShaSha ❀